Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Aquascaper.be - Zaterdag 12 Juni 2021

  Aquascape en vakantie!

  Aquascape en vakantie!

  We kunnen eindelijk op vakantie, maar wat met mijn aquarium of aquascape? Dit is de meest gestelde vraag van de voorbije weken. Vertrouw ik hiervoor op mijn buurvrouw of toch maar liever niet, maar hoe dan wel?

  Je kan gerust voor 2 tot 4 weken op vakantie vertrekken zonder problemen als je de volgende punten in orde brengt voor je aquascape.

   

  Aandachtspunten

  - Waterwissel
  - Verlichting
  - Visvoer
  - Plantenvoeding
  - CO2

   

  Waterwissel

  Een waterwissel doe je twee dagen voor vertrek, best niet op het laatste moment. Door de vakantiestress is de kans groot dat je niet veel tijd hebt en snel iets over het hoofd ziet. Een kraantje dat niet goed afgesloten is, kan anders heel grote gevolgen hebben.  Je wilt liever niet dat de buren je bellen onderweg dat het huis onderwater staat ;-).
  Je kan best een grote waterwissel uitvoeren van 50 tot zelfs 80%. Zo ben je zeker dat je aquarium voor vertrek een frisse start heeft. Merk je de volgende dag dat de stekker van de verlichting niet goed zit, kan je dit nog corrigeren. Let er ook even op dat de invoer van de filter volledig vrij is tegen verstoppingen.

   

  Verlichting

  Alle verkrijgbare aquariumplanten kunnen prima verder met 6 uur licht per dag, er is toch niemand aanwezig om van het aquarium te genieten. Zes uur is perfect, zelfs voor de meest veeleisende aquascapes.
  De kans op algen wordt klein en de planten groeien wat trager. Samen met je vakantielief hebt je nu wel andere zaken aan je hoofd dan plantjes snoeien. Je kan ook de verlichting dimmen.  Heb je een sterke verlichting op je aquascape, dan kan je tot 50% dimmen, voor een gezelschapsaquarium is 25% voldoende.

   

  Visvoer

  Je kan de buren aanspreken, maar tenzij ze zelf een aquarium hebben, zou ik dit niet aanraden. Een voederautomaat is een betere keuze.  Doe dit een week op voorhand, zo heb je alle tijd om de dosering juist in te stellen. Het is beter om wat minder te voederen dan te veel, vissen hebben echt niet veel nodig om 2 tot 4 weken door te komen. Je vindt ook "vakantie voederpakketten" in de handel, maar deze zijn af te raden. Meestal zijn deze na een week al op en hierin zit vaak een stof verwerkt die de KH waarde enorm de hoogte in jaagt.  De waterwaarden in je aquarium worden hierdoor grondig verstoord.

   

  Plantenvoeding

  Ga je maar voor 2 weken op vakantie, geef dan een dubbele dosis plantenvoeding.  Je hebt net een waterwissel gedaan, je verlichting is minder sterk, je vissen krijgen niet teveel eten en de kans op algen is klein.
  Indien je langer weg gaat dan 2 weken is het beter om een automatisch doseringssysteem in gebruik te nemen.  Dit komt later zeker nog van pas. Hiermee kan je 4 verschillende stoffen doseren, bijvoorbeeld één voor de macro's en één voor de micro's. Dit systeem biedt ook de mogelijkheid om het waterniveau op pijl te houden via een van de kanalen, zo compenseer je meteen het verdampte water.

   

  CO2

  Kijk ook even of de CO2 cilinder nog voldoende gevuld is.  Dit kan je doen door de fles te wegen. Veel aquascapers hebben al twee CO2 flessen om eenvoudig en snel te kunnen wisselen.  Twee dagen voor vertrek kan je de gebruikte fles vervangen door je tweede volle fles, zo ben je zeker dat je aquascape niet plots zonder CO2 zit tijdens je verlof.

   

  Met deze kleine ingrepen kan je genieten van je welverdiende rust.  En als alles vlot gaat zal je aquascape er schitterend bij staan bij je thuiskomst en kan je zo de vakantieblues nog een beetje uitstellen.

  News & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking