Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Aquascaper.be - Vrijdag 12 Februari 2021

  Dark Start Methode

  Waarom de ‘dark start methode’?

  Bij het opstarten van een nieuwe aquascape wordt aangeraden om de eerste week elke dag de helft van het water te verversen, de tweede week om de twee dagen, de derde week om de drie dagen enz…

  Dit is intensief, vraagt veel werk en veel kostbaar water wordt verbruikt. Bij de dark start methode wordt dit vermeden. De bacteriologische werking van je aquarium heeft tijd om zich te ontwikkelen zonder de vervelende opstartalgen en de kans op verslijmen van je planten is veel kleiner.

   

  De voordelen op een rijtje:

  > geen grote waterwissels tijdens de opstart

  > geen opstart algen

  > minder kans op verslijmen van de planten

  > minder intensief

  > je hebt tijd om je hardscape nog wat verder bij te werken en te evalueren

  > tijd om je beplanting te plannen

  > met het geld dat je bespaard kan je nog wat extra plantjes aanschaffen

   

  Hoe begin je met de ‘dark start methode’?

  Plaats je bodem in je aquarium en schik de hardscape.

  Plaats de techiek maar start deze nog niet op.

  Vul je aquarium, voeg eventueel bacteriën toe en start de filters op.

  Wacht nu 4 (tot 6) weken, de verlichting laat je uit tijdens deze periode.  In deze periode van 4 tot 6 weken zal de ammonia die vrij komt uit je aquasoil gebruikt worden door de bacteriën om je filter in te draaien. Aangezien we geen planten gebruiken hoeven we ook nog geen plantenvoeding of CO2 toe te voegen. Je kan altijd een opstartplantje toevoegen, zoals de ‘Limnophila sessiliflora’ om het proces te versnellen, zeker als je geen krachtige aquasoil gebruikt. Na de opstartperiode kan je dit plantje verwijderen.

   

  Onderhoud tijdens de ‘dark start methode’

  Het geweldige aan de dark start methode is dat het heel weinig onderhoud vereist, eigenlijk zelfs niets. Je verlichting brandt niet, je moet geen plantjes snoeien, je voegt geen plantenvoeding toe.

  Wat je wel kan doen is nu de inrichting van je aquascape evalueren. Kan het ontwerp nog wat beter? Is de hardscape mooi in evenwicht? Moeten er nog enkele stenen of stukken hout verplaatst of toegevoegd worden? Welke planten ga ik gebruiken? Je hebt nu al een mooi beeld van hoe je aquarium er uit kan zien, dit is de ideale moment om een beplantingsschema op te stellen.

   

  Het aquarium beplanten

  Na 4 (tot 6) weken is het tijd om je aquascape echt op te starten. Reinig de ruiten en haal 90% water uit je aquarium. Nu kan je starten met de beplanting. Je hebt 4 weken tijd gehad om je plantenschema uit te werken, nu is het moment aangebroken om echt van start te gaan en een mooie beplanting te voorzien. Let op dat de plantjes niet uitdrogen, zeker als dit wat langer duurt, voorzie hiervoor een plantenspuit gevuld met water. Na het planten kan je het aquarium vullen. De tijd is aangebroken om plantenvoeding toe te voegen en je CO2 systeem op te starten. De verlichting mag aan.

  Vanaf nu wordt je geduld beloond. Een mooi uitgewerkte aquascape met frisse plantjes en geen vervelende opstartalgen. Door de reeds aanwezige biofilm gaan je planten ook beter groeien vanaf de start.

  De eerste visjes kunnen toegevoegd worden.

   

  Overzicht:

  1. Voeg de bodem en hardscape toe
  2. Vul het aquarium
  3. Geen licht tijdens deze cycling periode
  4. 4-6 weken wachten
  5. 90% waterwissel
  6. Planten en verlichting aan, plantenvoeding en co2 opstarten
  7. De cycling periode is nu compleet
  • Eddy Buyck

   Geplaatst op zondag 21 februari 2021 20:14

   Dag Olivier,

   Deze filter heeft als slangmaat 12/16 mm. Hiervoor kan je deze lily pipe set gebruiken: https://www.aquascaper.be/lily-pipe-set-glas.html?id=234326366&quantity=1

   Mvg,

   Eddy

  Toon meer

  News & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking