Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Aquascaper - Dinsdag 13 Oktober 2020

  HARDWATER, ZACHT WATER EN PLANTENGROEI

  HARDWATER, ZACHT WATER en plantengroei

  WAT IS 'HARDWATER'

  De meeste aquarianen gebruiken de term "hardwater" om te verwijzen naar water dat hoog is in mineraalgehalte - dit kan betekenen dat ofwel het water een hoge KH bevat, of een hoge GH (hoog calcium / magnesiumgehalte) of beide. In lekentermen is het gebruikelijk dat "hardwater" zowel een hoge GH als KH heeft omdat bronnen van hardwater meestal afkomstig zijn uit gebieden met kalksteen [CaCO3].
  Echter, hard water kan hoog zijn in GH en laag in KH en vice versa: Mineralen die GH kunnen verhogen zonder het verhogen van KH zijn mineralen die calcium / magnesium bevatten, maar bevatten geen carbonaten : Magnesiumsulfaat [MgSO4], Calciumsulfaat [CaSO4] beide verhogen GH zonder verhoging van KH. Mineralen die KH kunnen verhogen zonder GH te verhogen zijn mineralen die carbonaten bevatten, maar geen calcium/magnesium bevatten: Kaliumcarbonaat [KCO3], Natriumbicarbonaat [NaHCO3] verhogen beide KH, maar laten GH onaangeroerd.

  Of hardwater problematisch is, hangt af van de exacte GH- en KH-waarden. De meeste dieren en planten zijn meer vergevingsgezind voor hogere GH dan hoge KH.

   

  WAT IS 'ZACHT WATER'?

  Net als bij de term hardwater, gebruiken aquarianen de term zacht water om te verwijzen naar water met een laag mineraalgehalte. We moeten de variabelen GH en KH echter precies definiëren.

  De meeste "zacht water" plantensoorten zijn eigenlijk gevoelig voor hoge KH-waarden en niet voor GH. Het is nauwkeuriger om dan te zeggen dat dergelijke planten de voorkeur geven aan water met een lage alkaliteit [lage KH]. De meeste planten zijn tolerant over een breed scala van GH in tegenstelling tot KH.

  0-2 dKH - je hebt zeer zacht water, geschikt voor soorten zoals Tonina, Syngonanthus,  Ammania.

  3dKH - zacht water, grens voor gevoelige zachtwatersoorten

  4-7dKH - medium hardwater/hardwater, soorten zoals Downoi doen het beter in dit bereik dan in zacht water. Zachtwatersoorten zoals Rotala macrandra kunnen het nog steeds goed doen.

  8-14dKH - stevig in hardwater gebied. Zachtwaterplanten zullen moeilijk groeien of helemaal niet groeien.

  14dKH+ - Zeer hard water, meer plantensoorten zullen langzaam groeien of kleur verliezen. Het kiezen van soorten die het goed doen in hardwater is een slimme keuze.

   

  WAT IS DE BESTE GH / KH VOOR PLANTEN?

  Over het algemeen hebben de meeste planten het gemakkelijker in zachter, laag KH-water. Als u een GH van 5-6 en een KH van 0-1 hebt, heeft u geschikt water om 99% van de commercieel verkrijgbare waterplantensoorten met gemak te laten groeien. De weinige soorten die gemakkelijker groeien in hogere GH / KH waarden zijn Pogostemon helferi, Rotala 'Sunset' en sommige Valisneria soorten.

  Voor het kweken van planten, tussen 0-2 dKH kunt u gevoelige zachtwatersoorten houden. Tussen 2- 6 dKH kunt u 97% van alle commerciële waterplanten in optimale conditie houden. Tussen 6 -12 dKH kun je waarschijnlijk 90% van de soorten goed laten groeien, maar sommige zullen niet optimaal zijn. Boven 18 dKH zullen meer plantengroei problemen, winterharde planten zoals Java varen, Anubias, Vals, bepaalde Zwaarden en Crypten zal nog steeds goed groeien, maar veel andere soorten zullen het moeilijk hebben.

   

   

  • Jeanette

   Geplaatst op vrijdag 17 september 2021 00:03

   Helemaal mee eens!

  News & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking